de keuken

 

     De keuken is eigenlijk de spil van de fermette; hier wordt gekookt, gegeten, gepraat en gewerkt aan de tafel. Het is een combinatie van eenvoud en levendigheid. Iedereen kan  aanschuiven in de keuken. Voor de koks: kookboeken zowel in het Frans als in het Nederlands. Je vindt bijzondere en lekkere recepten uit de Franse en de Ardenese keuken. In de supermarkt zijn de producten uit de omgeving om van iedere maaltijd een feest te maken. Afwassen en koffie zetten doe je met de hand. Het water dat gebruikt wordt komt uit de put en is gefilterd. Het is aan te raden om (net als de fransen) geen water uit de kraan te drinken, maar uit flessen. 

De keuken heeft twee aanrechtbladen; een om te snijden en af te wassen en er tegenover het vierpitsgastel met daaronder de oven. Kruiden en basisingrediënten zijn aanwezig. We werken op basis van vertrouwen met degene die in de fermette komen; je vult aan wat je gebruikt. Je moet wel je eigen handdoeken en theedoeken meenemen. Er is een houtkachel die het hele vertrek razendsnel warm maakt. " Het is een dapper kacheltje" aldus de brandweerman van wie we deze Dovre kachel gekocht hebben. En dat is het zeker! De blauwe en witte tegeltjes achter de kachel zijn de originele tegeltjes van de fermette.